Ільменітові схеми в орбиті уваги прокуратури США


Верховний суд Австрії не задовольнив апеляцію Дмитра Фірташа та дозволив екстрадицію українського олігарха до США. Залишилась ще одна інстанція – рішення суду має затвердити міністр юстиції Австрії.

Прокурори США пред’явили звинувачення Дмитру Фірташу в 2013 році через проведення схеми виплати хабарів індійським чиновникам у зв’язку з проектом з видобутку титану. За твердженням прокурорів, план передбачав продаж титану компанії Boeing у Чикаго.
Минулого тижня федеральна суддя Ребекка Палмаєр в Чикаго підтвердила актуальність звинувачень українського титанового магната.
Якщо австрійський суд погодиться на екстрадицію, в липні Фірташ вже може опинитися в США, де йому загрожує строк ув’язнення 50 років.

Розслідувальська група Центру Миротворець SeaKrime з кінця 2016 року документує постачання ільменіту в окупований Крим, оприлюднено кілька десятків статей, які містять дані про незаконні судозаходи в закриті порти Криму, судна-порушники, завантаження в портах Туреччини або перевантаження на рейді, а також про те, що сировину для санкційного Кримського Титану, який належить Дмитру Фірташу, везуть з України. 
Останнє розслідування містить дані про постачання ільменіту в першому півріччі 2019 4 суднами – Нефтерудовоз-50М, Кама, BEST-1, PAL PALYCH, які завезли на ділянку Камиш-Бурун закритого порту Керч загалом 91 500 тон ільменіту з турецьких портів Самсун, Деріндже, Амбарли.

Обсяги поставок сировини для санкційного підприємства лише трохи нижче, ніж довоєнні – раніше на Кримський Титан поставлялось за рік 220-240 тисяч тон концентрату ільменіту.
Норма розходу ільменіту на 1 т готової продукції діоксиду титану близько 2,1-2,2 т, виходить, що з 91.5 тис. тон сировини випустили 91.5/2,1 (або 2,2) = 41.6-43.6 тисяч тон діоксиду титану в розрахунку за півроку, відповідно 83.2-87.2 за рік. До війни випуск продукції був на рівні 105-108 тисяч тон на рік.

Діоксид титану використовується як пігмент для фарб (60% від світового виробництва діоксиду титану йде на фарби), пластмас (25%) та паперу (8%). Продукцію Кримського Титану на ринку можна приблизно оцінити $2000-2300 за 1 т. Продукція західних компаній, яка відрізняється більшою якістю, трохи дорожча, на рівні $2400-2900. Отже, за нашими розрахунками, які базуються на встановленому нами обсягу постачання сировини, санкційний Кримський Титан продає незаконно вироблений діоксид титану за 83.2-100.28 млн доларів США за півроку, за рік 166.4-200.56 млн доларів США.

Donate to Myrotvorets

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *