Українська мова є фактором єдності та національної безпеки України


16 липня 2019 вступає в дію закон про мову, який гарантує, що кожна людина в Україні може отримувати інформацію та послуги українською мовою в усіх публічних сферах. 
Закон визначає, як саме захищається право на українську мову в кожній публічній сфері, як громадянин може оскаржити порушення цього права і які санкції чекають на порушників. Крім того, він вносить зміни в 45 інших законів.

Українська мова визначається мовою міжетнічного спілкування, фактором єдності та національної безпеки України.

Кожен громадянин зобов’язаний володіти державною мовою, тож відмовка «по-украински не понимаю» більше не діятиме. Держава забезпечує кожному громадянину можливості для опанування мови в закладах освіти всіх рівнів, а також організовує безкоштовні курси української мови для дорослих.

При виконанні службових обов’язків мають використовувати українську президент, члени уряду, державних колегіальних органів, керівники держадміністрацій, правоохоронних органів, депутати, держслужбовці, судді, поліцейські, прокурори, адвокати, нотаріуси, викладачі та вчителі, медпрацівники та ін. особи. Для тих, хто вже працює на цих посадах, перевірок знання мови не передбачено, але громадяни можуть скаржитися на них у разі невиконання закону.

Держава гарантує кожному право на освіту українською мовою від садочка до університету. Українська є мовою не лише уроків чи лекцій, а всього освітнього процесу, причому, стосується це також і мистецьких та спортивних шкіл. В освіті з’являється реальний механізм оскарження порушень.

Заклади освіти можуть викладати частину предметів англійською чи іншими мовами ЄС відповідно до освітньої програми.

Важливе нововведення: викладання іноземної мови в закладах освіти і на курсах з вивчення іноземних мов здійснюється відповідною іноземною або державною мовою. Наприклад, англійську мають викладати або англійською, або українською, але ніяк не російською. Проте саму російську мову, звісно, можна вільно вивчати так само, як і будь-яку іншу.

У науці – українська й англійська.
Наукові видання публікуватимуться українською, англійською або іншими мовами ЄС. Наукові роботи можна буде публікувати та захищати українською або англійською. Так само українською або англійською можна буде проводити наукові конференції та інші заходи, при цьому ніхто не може бути позбавлений права використовувати українську мову під час будь-якого публічного наукового заходу.

Вітаємо, Україно, та закликаємо кожного громадянина втілювати цей закон на своєму робочому місці, в своєму житті! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Більше про закон читайте тут.

Donate to Myrotvorets

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *