Новини декомунізації або “жуковгейт” по-харківські


Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позови щодо перейменування проспекту Петра Григоренка в Харкові та відкрив провадження в двох адміністративних справах, – повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко раніше пояснював, що не існує механізму повернення старої назви вулиці, а назвати її так заново – заборонено Законом “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”.

Український інститут національної пам’яті виступив із вимогою до “Харківського міського голови Геннадія Кернеса не підписувати рішення міської ради щодо перейменування проспекту Григоренка на Жукова”.

Петро Григоренко –  радянський генерал-майор і правозахисник. Він виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів, за що був розжалуваний у рядові в 1964 році.

Натомість, постать Георгія Жукова лишається неоднозначною в українській історії. Разом із титулом “маршала Перемоги” йому згадують українофобські вислови та дії, що призводили до даремних жертв з боку радянської армії у Другій світовій війні.#Декомунізація

Також на сайті УІНП повідомляють, що Генеральна прокуратура України зреагувала на звернення Українського інституту національної пам’яті щодо встановлення погруддя Жукову у Харкові. Матеріали справи скеровані у прокуратуру Харківської області для розгляду і порушення кримінального провадження.

Інститут просить перевірити обставини встановлення  у м. Харків 11 липня 2019 р. пам’ятника, присвяченого Георгію Жукову, порушити кримінальне провадження, забезпечити в межах компетенції проведення розслідування зазначених обставин та притягнення винних осіб до відповідальності. Також Інститут просить звернутися до адміністративного суду із позовом до Харківської міської ради та її виконавчих органів про зобов’язання демонтувати зазначений пам’ятник як такий, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.   


Donate to Myrotvorets

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *