Відновлення єдиного авіаносця РФ бідового “Адмирала Кузнецова” затягуєтся


Ремонт єдиного російського авіаносця “Адмирал Кузнецов” затягується щонайменше до 2022 року. Корито простоїть на ремонті ще декілька років. Про це говорить інформація про ремонт корабля, яка розміщена на порталі державних закупівель РФ. Вартість робіт визначена у 252 млн рублів (приблизно 3,6 млн доларів).

Єдиний російський авіаносець, який прославився на весь світ завдяки чадному диму, що він залишав за собою, встав на ремонт одразу після першого і єдиного бойового походу до берегів Сирії з листопада 2016 по січень 2017 року. Це було перше використання корабля та його авіаційного крила у реальних бойових умовах.

Невезуча “гроза НАТО” запам’яталась також втратою МиГ-29К та одного Су-33, які розбились під час посадок.

Таким чином, “Адмирал Кузнецов” у всіх деталях показав реальну боєготовність авіаносця попри всі спроби Кремля зробити на цьому піар-акцію. Окрім того, одразу після повернення, корабель поставили на ремонт та модернізацію, яка обійдеться, щонайменше, у 86 млдр рублів (понад 1,25 млрд доларів).

Проте невдачі “Адмирала Кузнецова” на цьому не закінчились, бо “Кузя” – це саме втілення невезіння. Вже у рідній бухті – у жовтні 2019 року затонув єдиний плавучий док ПД-50, який годиться для рихтування закоптілої посудини, в якому в той момент і знаходився авіаносець.

А у грудні 2019 на кораблі сталась пожежа, яка завдала збитки у 500 млн рублів (7,3 млн доларів).

Джерело: “Діфенс Експрес“.

Втопити док, знищити два літаки, заглохнути посеред океану, згоріти: подвиги єдиного авіаносця РФ “Адмірал Кузнєцов”:

Довідка:

 «Адмирал флота Советского Союза Кузнецов» — радянський (до 1991 року) і російський (важкий) авіаносний крейсер(АКР або ВАКР) проекту 1143.5 (шифр «Кречет», англ. Kuznetsov class за класифікацією НАТО) побудований в останні роки існування Радянського Союзу на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві (УРСР) для ВМФ СРСР.

При закладці мав назву «Рига», спущений на воду під назвою «Тбілісі». 4 жовтня 1990 року наказом міністра оборони СРСР переіменований на «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов». В офіційних документах використовується спрощена назва корабля «Адмірал Кузнєцов».

Викрадення з України

1 грудня 1991 року в терміновому порядку був переведений з Чорного моря на Північ. У грудні 1991 року на адресу командира корабля надійшла урядова телеграма від Президента України Леоніда Кравчука, в якій пояснювалося, що крейсер є власністю України і що до прийняття урядового рішення він повинен залишатися на севастопольському рейді. Незважаючи на заборону Києва корабель вийшов в район Феодосійського полігону для відпрацювання зльоту-посадки палубних літаків. Тим часом з Північного флоту до Криму терміново вилетів заступник командувача Північним флотом віце-адмірал Юрій Устименко, який, прибувши на борт, віддав наказ терміново, без двох третин офіцерсько-мічманського складу в також заводської здавальної команди які перебували на березі, терміново готуватися до переходу морем — аби не залишити корабель Україні, командування ВМФ прийняло рішення про його перехід на Північ до завершення державних випробувань — їх другий етап розпочався лише восени 1992 року на Північному флоті, де не було ні полігону НИТКА, ні технічної документації за першим етапом, ні підготовлених інженерів і льотчиків-випробувачів, і тривав до середини осені 1994 року.

О 23.40, не подаючи жодних сигналів, корабель залишив Севастопольський рейд і взяв курс на Босфор. До протоки «Кузнєцов» йшов 30-вузловим ходом, у вузькості — 20 вузловим. Протоки корабель пройшов 1 грудня 1991 року. Турецька влада не перешкоджала руху судна.

20 грудня включений до складу Північного флоту ВМФ Російської Федерації, військово-морський прапор СРСР замінений на прапор ВМФ Росії. 24 грудня 1991 року «Адмірал Кузнєцов» прибув до постійного місця базування Відяєво Мурманської області.

Входить до складу Північного флоту ВМФ Російської Федерації. Інколи його некоректно називають «радянським (російським) авіаносцем».

Donate to Myrotvorets

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *