Поради НБУ, як брати швидкий кредит, щоб не було 1700% річних


Офіційний сайт регулятора опублікував поради позичальникам, як слід поводитися, щоб не взяти кредит зі ставкою 1000-1700% річних. На думку НБУ, мікрокредитні компанії часто приховують справжні ставки за рекламними заголовками «кредит під нуль відсотків».

МФО обіцяють видати позики з найпривабливішими умовами, не вимагаючи від позичальників практично нічого: довідки про доходи необов’язкові, можна звернутися без працевлаштування. При цьому гроші переводять на карту за 10 хвилин, та ще з нульовою відсотковою ставкою. Насправді відсоткова ставка може бути 100%, 300% і 1000-1700% річних.

Як дізнатися підсумкову відсоткову ставку

Регулятор радить читати повні умови кредитування. Нехтування договором – одна з найпоширеніших помилок позичальників.

Ми звернулися до сервісу з подбору онлайн позик на картку Crezu за коментарем: “По-перше, часто пільговий період діє лише кілька днів. Людина бере швидкий кредит онлайн на карту на 15 днів, з яких 5 днів нараховується ставка 0% або 0.01%, а в інші дні стандартні 1.8-2%. Потрібно дивитися точні умови. Якщо вам буде потрібно позику на 5 днів, тоді переплата складе 0 гривень. Деякі МФО після закінчення пільгового періоду застосовують 200, 500 і навіть 1700% річних.

По-друге, позичальникам слід пам’ятати, що МФО призначають відсоткову ставку 1-2% на день, а не на місяць. Це може ввести в оману недосвідчених позичальників, котрі побачили привабливу рекламу. Багато також вважають, що якщо платіж невеликий, то переживати за прострочення не варто. Однак, після прострочення компанії беруть великі штрафи. Іноді застосовується відсоток від суми платежу і відсоток за кожен день прострочення. Ма радимо завжди читати договір. МФО не мають за мету обманути клієнта, але частіше за все такі проблеми трапляются саме тому, що клієнти замі подписують все, не читаючи умов.”

Важливо! Штрафи можуть збільшити переплату в кілька разів.

НБУ стурбований ситуацією і підтримує законопроект, що має пройти друге читання в парламенті. Нові поправки містять вимоги до МФО та інших небанківських організацій.

Законопроект №1109 пропонує обмежити штрафи, встановити єдину планку для всіх фінансових компаній. Також компанії будуть зобов’язані повідомляти клієнтів про максимальну відсоткову ставку, що застосовується. Умова розповсюджується тільки на позики розміром до 1 мінімальної зарплати в Україні. Заходи спрямовані на захист неграмотних позичальників від штрафів, що перевищують суму позики в десятки разів.

Donate to Myrotvorets

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *